10 neobičnih načina odgajanja djece širom svijeta

bom.ba Nov 29, 2016

stoje različite kulture samim tim i različiti stilovi odgajanja djece. Saznajte kako se u različitim kulturama koriste različite metode odgajanja.

1. Solapur, Indija

Bacanje beba je godišnji festival u Solapuru. Bebe se obično bacaju sa kule koja je visoka 15 metara a oni koji hvataju bebu drže čaršaf na koji je prihvataju kada padne. Iako djeluje zastrašujuće, srećom, nije se još uvijek desila nezgoda.

2. Bali

U Baliju, bebama nije dozvoljeno da dodiruju zemlju do ken napune tri mjeseci. Smatra se da ukoliko dijete dodirne prljavu zemlju i ono će samo postati prljavo.

3. Istočni Kejp u Africi

Kada dijete navrši tri dana života, običaj je da se prevede kroz dim koji nastaje paljenjem lišća koje ima poseban miris. Ono što je interesantno jeste to da kada ih penose kroz dim, bebe nisu uznemirane. Vjeruje se da će ovim ritualom djeca biti neustrašiva.

4. Grčka

U Grčkoj postoji običaj da se na bebu pljune tri puta kako bi se isterao zao duh, loša sreća i sve negativno.

5. Irska

Tradicionalno, Irski parovi nakon venčanja čuvaju parče torte sa vrha sve do krštenja svog djeteta. Torta se služi gostima a par mrvica sa torte se stavlja detetu na čelo i dijete se blagosilja.

6. Kenija

U Keniji roditelji ne gledaju očima svoje novorođenče, jer smatraju da je to izraz autoritativnosti i oni ne žele da daruju takvu moć detetu. Majke svuda sa sobom vode djecu ali im ne povlađuju kad su uznemirena.

7. Vijetnam

Roditelji u Vijetnamu navikavaju djecu da koriste nošu tako što uče djecu da koriste zviždaljku kada osjete neku fiziološku potrebu. Njihova djeca, kada napune devet mjeseci već steknu naviku korišćenja noše, što znači godinu dana ranije od zapadnjačke djece. Vijetnamci tako dosta uštede na pelenama.

8. Mauritanija

Roditelji u Mauritaniji vjeruju da ljudska pljuvačka može da upija riječi, pa tako oni pljuju na svoju djecu sa riječima blagosiljanja. Zatim tu pljuvačku razmazuju po detetovom licu kako bi udvostručili sreću.

9. Nigerija

U Nigeriji, novorođenče se vodi u porodično nasleđenu kuću. Jedan od bližih članova porodice uzima određeni začin koji malo sažvaće a zatim ga stavlja u bebina usta. Na taj način, Nigerijci vjeruju, da će dijete ostati jako i zdravo.

10. Centralna Amerika

U centralnom delu Amerike, žene pripadnice plemena Maja, kupaju svoju bebu u ledeno hladnoj vodi kako bi im dijete bilo zdravo.

Izvor: b92

You may be interested

Showbiz
shares0 views
Showbiz
shares0 views

Aleksandra Prijović i Filip Živojinović nakon drame koju nikad neće zaboraviti: Najbitnije je da smo živi

bom.ba - Dec 04, 2016

kon sve glasnijih spekulacija da je u drugom stanju, pjevačica Aleksandra Prijović spakovala je kofere i uputila se sa svojim…

Showbiz
shares0 views
Showbiz
shares0 views

Prvi susret posle raskida nije prošao nimalo prijatno: Ovakvoj Veljkovoj reakciji se Maša Terzić nije nadala

bom.ba - Dec 01, 2016

Javnost bruji o vijesti da Maša Terzić želi da se vrati svojoj najvećoj ljubavi - Veljku Ražnatoviću, baš kao što…

Vijesti
shares0 views
Vijesti
shares0 views

PRONAĐENA VAKCINA PROTIV HIV-a? Ovo bio mogao da bude “poslednji ekser na kovčegu” ove bolesti

bom.ba - Dec 01, 2016

Direktor američkog vladinog Instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) Entoni Fosi izjavio je u danas objavljenom saopštenju, da vakcina…

Leave a Comment

Your email address will not be published.