Deo stepenica Ajfelovog tornja prodat za pola miliona evra

bom.ba Nov 25, 2016

Dio stepenica Ajfelovog tornja prodat je u srijedu na aukciji kuće Artcurial za pola miliona evra, što je deset puta više od prvobitne procjene.

Četrnaest stepenica od kovanog gvožđa, koje su se nalazile između drugog i trećeg sprata tornja prodate su nakon žestokog takmičenja za 523,800 evra.

Predstavnik aukcijske kuće rekao je da se među zainteresovanim kupcima odvijala dramatična prodaja i da su ponude rasle i za 20.000 evra, premašivši za deset puta prvobitnu procjenu od 40.000 evra. Aukcionar Fransoa Tajan saopštio je da su stepenice prodate azijskom kupcu preko telefona.

Gvozdeni toranj izgradio je francuski inženjer Gistav Ajfel. S 300 metara visine, najviša je građevina u Parizu i krasi gotovo svaku razglednicu “Grada svjetla”. Velepna gvozdena konstrukcija građena je nekoliko godina, a javnosti predstavljena 31. marta 1889. godine.

Imala je ulogu ulaznog svoda za Svjetsku izložbu, koja je obilježavala stotinu godina od Francuske revolucije. Ajfelov toranj je 40 godina bio najviša zgrada u svijetu, sve do izgradnje njujorške zgrade kompanije Krajsler.

Broj stepenica od dna do vrha građevine je varirao tokom istorije, pa je na dan otvaranja toranj imao 1710 stepenica, a danas ih nakon nekoliko renoviranja ima 1665.

Dio stepenica uklonjen je s tornja 1983. kako bi se ugradio lift. Pojedine stepenike kupili su muzeji, neki su završili u kompaniji Joši u Japanu, jedan dio nalazi se u blizini Kipa slobode u Njujorku, a još jedan u Diznilendu na Floridi, pored replike tornja.

You may be interested

Showbiz
shares0 views
Showbiz
shares0 views

Aleksandra Prijović i Filip Živojinović nakon drame koju nikad neće zaboraviti: Najbitnije je da smo živi

bom.ba - Dec 04, 2016

kon sve glasnijih spekulacija da je u drugom stanju, pjevačica Aleksandra Prijović spakovala je kofere i uputila se sa svojim…

Showbiz
shares0 views
Showbiz
shares0 views

Prvi susret posle raskida nije prošao nimalo prijatno: Ovakvoj Veljkovoj reakciji se Maša Terzić nije nadala

bom.ba - Dec 01, 2016

Javnost bruji o vijesti da Maša Terzić želi da se vrati svojoj najvećoj ljubavi - Veljku Ražnatoviću, baš kao što…

Vijesti
shares0 views
Vijesti
shares0 views

PRONAĐENA VAKCINA PROTIV HIV-a? Ovo bio mogao da bude “poslednji ekser na kovčegu” ove bolesti

bom.ba - Dec 01, 2016

Direktor američkog vladinog Instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) Entoni Fosi izjavio je u danas objavljenom saopštenju, da vakcina…

Leave a Comment

Your email address will not be published.